Pentru prima dată în istorie se va juca handbal pe plajă pe timp de noapte la „ebt Finals 2019”

Baia Mare nu a găzduit niciodată un eveniment sportiv de o asemenea anvergură. Peste 400 de sportivi din 15 țări vin vara asta la „ebt Finals 2019”, Finala Campionatului European de Beach Handball Intercluburi, care se desfășoară în perioada 6-9 iunie la Baia Mare, în Centrul Vechi al orașului. Plaja de la munte, devenită deja binecunoscută românilor, bate astfel un nou record pentru hanbalul pe plajă românesc, găzduind o competiție de anvergură europeană.

 Din punct de vedere logistic evenimentul va fi mult peste ceea ce băimărenii s-au obișnuit să vadă în cele trei ediții ale Baia Mare Beach Handball Challenge din ultimele veri. Rigorile impuse de Federația Europeană de Handbal, prin Comisia de Beach Handball, au determinat organizatorii să facă eforturi deosebite pentru a duce evenimentul la un nivel neatins încă la o competiție de acest rang.

Pentru prima dată la un „ebt Finals” se va juca pe trei terenuri, la fel cum tot o premieră este și faptul că numărul echipelor participante a fost suplimentat de la 24 la 28. O altă realizare de interes pentru finala din Baia Mare vor fi tribunele care vor avea de data aceasta o capacitate de peste 1.000 de locuri, dând întregului stabiliment imaginea unei adevărate arene sportive instalate în inima orașului.

Chiar dacă nu a fost o cerință obligatorie a forului european, organizatorii au reușit să asigure la această ediție o altă premieră europeană la un „ebt Finals”. Va fi primul turneu final de acest fel la care se va juca la lumina unei instalații profesionale de iluminat pe timp de noapte. Aceasta va asigura un grad al iluminării de cel puțin 500 de lucsi (aprox 30.000 wati), necesari pentru ca și transmisia live la televiziune și pe internet să fie de o calitate excepțională.

Pentru această realizare echipa de organizare a fost felicitată public de comisarul EHF Marko Trespidi, cel care răspunde direct de buna desfășurare a acestui turneu: „Transmit felicitările mele întregii echipe de organizare. „ebt Finals 2019” va avea meciuri jucate la lumina nocturnei pentru prima dată în istorie. Cu această realizare ați doborât deja toate recordurile.”

Meritul principal al acestei importante realizări îi aparține lui Claudiu Breban, unul din puținii profesioniști români, când vine vorba despre intalații de iluminat dedicate evenimentelor sportive. De numele lui se leagă meciul din Cupa României din 2015, disputat în nocturnă, când FCM Baia Mare a pierdut după palty-uri în fața celor de la Steaua București. Din CV-ul său face parte și iluminarea altor stadioane precum cele din Sibiu, Miercurea Ciuc, Sfântu Gheorghe și Călărași, unde nocturna mobilă a contribuit la desfășurarea în condiții perfecte a unor meciuri importante de pe scena fotbalistică din România. Datorită sponsorizării realizate de Claudiu Breban, o parte destul de importantă a meciurilor de la „ebt Finals 2019”, se vor juca în nocturnă.